Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Απλή μέθοδος των τριών στα ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα ποσά.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης που παρουσιάσαμε τα ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα ποσά και τον τρόπο με τον οποίο λύνουμε τα προβλήματα με την βοήθεια του πίνακα ποσών και τιμών.

Εδώ θα παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λύνουμε τα προβλήματα με την βοήθεια της απλής μεθόδου των τριών. Για ευκολία θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια παραδείγματα.

Απλή μέθοδος  των τριών σε Ανάλογα ποσά
Έστω λοιπόν ότι μας έχουν δώσει το παρακάτω πρόβλημα:
Τα 5 σακιά ρύζι ζυγίζουν 40 κιλά. Πόσο ζυγίζουν τα 8 σακιά;
Βήμα 1. Τα ποσά που μας δίνουν είναι τα σακιά και τα κιλά ρύζι. Αρχικά με τα ποσά αυτά δημιουργούμε έναν πίνακα κατάταξης βάζοντας τα ίδια ποσά το ένα κάτω από το άλλο όπως φαίνεται παρακάτω:


Πίνακας κατάταξης

Τα 5 σακιά ζυγίζουν 40 κιλά
Τα 8 σακιά ζυγίζουν  Χ κιλά ;

Βήμα 2. Συγκρίνουμε τα ποσά, δηλαδή εξετάζουμε αν τα ποσά που μας δίνονται είναι ανάλογα ή αντιστρόφως ανάλογα. Στο πρόβλημά μας είναι ανάλογα αφού τα διπλάσια σακιά ρύζι ζυγίζουν και διπλάσια κιλά.

Βήμα 3. Λύνουμε το πρόβλημα πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό που είναι πάνω από το Χ με το κλάσμα των δύο άλλων αριθμών αντεστραμμένο

Άρα τα 8 σακιά περιέχουν 64 κιλά ρύζι.

Απλή μέθοδος  των τριών σε Αντιστρόφως ανάλογα ποσά
Έστω λοιπόν ότι μας έχουν δώσει το παρακάτω πρόβλημα:

5 εργάτες βάφουν ένα δωμάτιο σε 10 ώρες. Αν οι εργάτες ήταν 2, σε πόσες ώρες θα έβαφαν το ίδιο δωμάτιο;
Βήμα 1. Τα ποσά που μας δίνουν είναι οι εργάτες και οι ώρες που χρειάζονται για να βάψουν ένα δωμάτιο. Αρχικά με τα ποσά αυτά δημιουργούμε έναν πίνακα κατάταξης βάζοντας τα ίδια ποσά το ένα κάτω από το άλλο όπως φαίνεται παρακάτω:

Πίνακας κατάταξης

Οι 5 εργάτες  βάφουν ένα δωμάτιο σε 10 ώρες
Οι 2 εργάτες  βάφουν ένα δωμάτιο σε  Χ ώρες ;
Βήμα 2. Συγκρίνουμε τα ποσά, δηλαδή εξετάζουμε αν τα ποσά που μας δίνονται είναι ανάλογα ή αντιστρόφως ανάλογα. Στο πρόβλημά μας είναι αντιστρόφως ανάλογα αφού λιγότεροι εργάτες θα χρειαστούν περισσότερες ώρες να βάψουν το ίδιο δωμάτιο ενώ περισσότεροι εργάτες θα χρειαστούν λιγότερες ώρες.

Βήμα 3. Λύνουμε το πρόβλημα πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό που είναι πάνω από το Χ με το κλάσμα των δύο άλλων αριθμών (προσοχή δεν αντιστρέφω το κλάσμα στα αντιστρόφως ανάλογα ποσά).










Δηλαδή οι 2 εργάτες θα βάψουν το δωμάτιο σε 25 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου