Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο χρυσός αιώνας της τέχνης - Ιστορία Δ. Δημοτικού (Κεφάλαιο 23)


Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις το σχολικό βιβλίο

 

Για να διαβάσεις για τον Περικλή κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα




Ας ξεκινήσουμε με την εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα και επιλέγοντας το κουμπί Έναρξη.

Μπορείς να περιηγηθείς στα Προπύλαια, στο ναό της Αθηνάς Νίκης, στο Ερέχθειο, στον Παρθενώνα, να αντιληφθείς τη διάταξη του χώρου και να ακολουθήσεις τις δικές σου διαδρομές. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή θα βρεις πληροφορίες για τις εργασίες των αναστηλώσεων. 



Παρακάτω μπορείς να δεις ένα καταπληκτικό Video από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση σχετικά με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.


Παρθενώνας: μέτρο και τελειότητα from educational.RTV on Vimeo.

Και ολοκληρώνουμε τις παρουσιάσεις με την ταινία του Κώστα Γαβρά ο Παρθενώνας. Η ταινία είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και παρουσιάζει την ιστορία του μνημείου.


Στο βίντεο παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές ημερομηνίες που αφορούν τον Παρθενώνα. Ξεκινάει από  το πως ήταν ο βράχος της Ακρόπολης το 3000 Π.Χ. (3000 BC) μας πάει στο 432 Π.Χ. όταν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των μνημείων. Μας δείχνει τον Παρθενώνα το 330 ΠΧ και μετά πάει στις πρώτες καταστροφές στον Παρθενώνα από τις επιδρομές των Έρουλων και των Γότθων το 267 ΜΧ (267 AD). Το 360 ο αυτοκράτορας Ιουλιανός επισκευάζει τον Παρθενώνα για να ακολουθήσει η 2η καταστροφή το 438 ΜΧ όταν οι Χριστιανοί κατέστρεψαν όλα τα γυμνά γλυπτά και το 550 ΜΧ όπου στο εσωτερικό του χτίζεται ο Χριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας. Το 1206 ΜΧ οι Φράγκοι τον μετατρέπουν σε δικό τους ναό (Ναός της Παναγίας) και ακολουθεί η κατάληψη από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1456 ΜΧ. Το 1687 ΜΧ οι Βένετοι βομβαρδίζουν τον Παρθενώνα προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές για 3η φορά. Το 1802 ο Βρετανός λόρδος Έλγιν προχωράει σε μία ακόμη καταστροφική ενέργεια σε βάρος του Παρθενώνα αφαιρώντας 75 γλυπτά και καταστρέφοντας μεγάλα μέρη του ναού στην προσπάθειά του να τα αφαιρέσει. Η ταινία ολοκληρώνεται με την απαγγελία του ποιήματος του Φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα (Byron) που γράφτηκε το 1811 ΜΧ με τίτλο "Η κατάρα της Αθηνάς"  (οι στίχοι που ακούγονται παρουσιάζονται μεταφρασμένοι και είναι ένα μικρό μέρος του ποιήματος)

........Και η γλαύκα της στο κράνος το σπασμένο καθισμένη
την κυρά μοιρολογάει με λαλιά απελπισμένη.
«Ω θνητέ, – έτσι μου είπε – της ντροπής σου αυτό το χρώμα
Βρετανός μου λέει να 'σαι, όνομα ανδρείου ακόμα
μέχρι χτες λαού, ελευθέρου, με ωραία πεπρωμένα,
τώρα περιφρονημένου, και ιδίως από μένα.
Η Παλλάδα πρώτος θα 'ναι της πατρίδας σου εχθρός•
την αιτία θες να μάθεις; Κοίτα γύω σου κι εμπρός.
Έχω δει πολλούς πολέμους κι ερημώσεις να πληθαίνουν
κι άλλες τόσες τυραννίες να ανεβοκατεβαίνουν.
Απ' του Τούρκου τη μανία γλίτωσα και του Βανδάλου,
μα η χώρα σου έναν κλέφτη μου 'χει στείλει πιο μεγάλο.
Κοίτα, άδειος ο ναός μου, κατοικία ρημαγμένη,
και στοχάσου τι μιζέρια είναι γύρω απλωμένη.
Τούτα ο Κέκροπας, κι εκείνα τα 'χε ο Περικλής στολίσει,
κι ο Αδριανός τις Μούσες για να τις παρηγορήσει,
και ευγνωμονώ και όσους το ναό μου έχουν χτίσει,
μα ο Αλάριχος κι ο Έλγιν μ' έχουν άγρια συλήσει.
Και σαν να 'πρεπε ο κόσμος το κατόρθωμα να μάθει,
ο Ελγίνος στο ναό μου πάει και τα' όνομά του γράφει,
σα να νοιάστηκε η Παλλάδα να δοξάσει τ' όνομά του,
κάτω η υπογραφή του, πάνω το κατόρθωμά του.............
.

Ολοκληρώνοντας το μάθημά μας θα σας ζητήσω να προχωρήσετε στην αξιολόγησή του βαθμολογώντας το στο τέλος της ανάρτησης. Ακολουθούν όπως σε κάθε μάθημα ασκήσεις κατανόησης και αξιολόγησης όσων παρουσιάσαμε παραπάνω. Μπορείτε είτε να τις λύσετε στον υπολογιστή σας και να αποστείλετε τα στοιχεία μέσω email, είτε να κατεβάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και να τα στείλετε λυμένα με email , ή να τα εκτυπώσετε και να μου τα παραδώσετε στην τάξη.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να λύσετε την 1η άσκηση

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την άσκηση στον υπολογιστή σας

2 σχόλια: