Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το βαθύτερο σημείο του πλανήτη

Έχοντας παρέλθει 52 χρόνια από την πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στην τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του πλανήτη, ο διάσημος σκηνοθέτης James Cameron επιχειρεί να είναι ο δεύτερος άνθρωπος που θα φτάσει στον πυθμένα της τάφρου.
Χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο υποβρύχιο σκοπεύει να διανύσει τα 11 χιλιόμετρα που απαιτούνται μέχρι τον πάτο της βαθιάς ρωγμής. Το Deep Sea Challenger, όπως αυτό ονομάζεται είναι μονοθέσιο και έχει κατασκευαστεί ειδικά για να αντέξει την πίεση σε τόσο μεγάλο βάθος καθώς και για να φέρει πίσω δείγματα και ηχογραφήσεις από τον ανεξερεύνητο βυθό.
Το Deep Sea Challenger χρησιμοποιεί πλάκες από χάλυβα για ισορροπία κατά τη διάρκεια της καθόδου και ειδικό εποξειδικό υλικό το οποίο θα το βοηθήσει στην άνοδο. Ο Cameron θα βλέπει μόνο μέσα από ένα μικρό φινιστρίνι. Το υποβρύχιο θα είναι εξοπλισμένο με LED και συστοιχίες καμερών.
Ο Cameron ανακοίνωσε ότι η κατάδυση στην τάφρο των Μαριανών, θα αποτελέσει τη βάση για δύο ντοκιμαντέρ, ένα σε τρισδιάστατη μορφή που θα εμφανιστεί στους κινηματογράφους και ένα άλλο που θα προβληθεί από το τηλεοπτικό κανάλι του National Geographic. Δείτε το video...



Πηγή: http://spectrum.ieee.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου