Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ρομποτική - Robotics


Η Ρομποτική (Robotics) είναι ο κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη ρομπότ. Ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό άλλων επιστημών, κυρίως της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας.

Η λέξη (Robot) προέρχεται από την σλάβικη λέξη robota που σημαίνει εργασία. 
Λέγοντας ρομπότ εννοούμε αυτόματες μηχανές με προγραμματισμένη συμπεριφορά. Δημιουργούνται με σκοπό να εκτελούν διάφορες εργασίες ή ακόμη και να λαμβάνουν την καλύτερη απόφαση από μεγάλο αριθμό προτεινόμενων λύσεων.
Η ρομποτική επιστήμη έχει κάνει άλματα
προόδου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα ρομποτικά συστήματα να εξελίσσονται συνεχώς και να αποτελούν ήδη μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους κατηγοριοποιούνται τα ρομπότ. 
Ένας από αυτούς είναι η διάκρισή τους σε τρεις, επί του παρόντος, "γενιές". 

Στην πρώτη γενιά κατατάσσονται ρομπότ με περιορισμένη ευελιξία, που διευθύνονται από τον άνθρωπο, όπως, για παράδειγμα, οι απλοί "χειριστές", σχετικά απλά εργαλεία που επιτρέπουν, για παράδειγμα, τη μετακίνηση επικίνδυνων αντικειμένων (π.χ. ραδιενεργών υλικών). 

Στη δεύτερη γενιά κατατάσσονται τα ρομπότ που είναι εφοδιασμένα με σταθερό πρόγραμμα δράσης και ρομπότ που λαμβάνουν εντολές από κάποιο σύστημα αριθμητικού ελέγχου. 

Στην τρίτη γενιά κατατάσσονται ρομπότ που είναι εφοδιασμένα: με αισθητήριες "πληροφορίες" από το περιβάλλον, με διάταξη επεξεργασίας των πληροφοριών και με κινητήριο σύστημα εκτέλεσης εργασιών.

Σήμερα τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στη βιομηχανία (βιομηχανική ρομποτική), στην ιατρική, την αεροναυπηγική, την αεροδιαστημική κλπ και κάνουν σχεδόν τα πάντα. Καθαρίζουν, σερβίρουν, χειρουργούν, σκουπίζουν, κατασκευάζουν αυτοκίνητα, παίζουν μουσική κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου