Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ολική έκλειψη Ηλίου 20/3/2015

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου, κατά το οποίο η σιλουέτα της Σελήνης αρχίζει να σκεπάζει τον ηλιακό δίσκο. Πρόκειται για μια ολική έκλειψη Ηλίου, που θα γίνει ορατή στην Ελλάδα ως μερική.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.


Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας. 

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη.

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τηλεσκόπιο που έχει στηθεί στο απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική και το οποίο παρακολουθεί την έκλειψη μέσα από ειδικά φίλτρα.

Έναρξη του φαινομένου σε 49 λεπτά θα είναι ολική η έκλειψη

σε περίπου 4 λεπτά

και σε 1 λεπτό όπου πια η σελήνη έχει μπει ανάμεσα στη γη και στον ήλιο τον οποίο έχει κρύψει.
Χωρίς τα ειδικά φίλτρα οι εικόνες είναι μαγικές
και
Η τελευταία φάση όπου η σελήνη περνάει από την άλλη πλευρά και ο ηλιος αρχίζει να εμφανίζεται ξανά.

Χρόνος που απομένει για την ολοκλήρωση του φαινομένου της έκλειψης 54 λεπτά

εδώ 11 λεπτά
και τέλος 7 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου