Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το αρχαιότερο έντομο εντοπίστηκε σε κεχριμπάρι


Τα αρχαιότερα απολιθώματα στην ιστορία των προϊστορικών αρθρόποδων ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Αφού εξέτασαν προσεκτικά πάνω από 70.000 σταγόνες κεχριμπαριού από τις Άλπεις στη βορειοανατολική Ιταλία, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. David Grimaldi από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανακάλυψαν τρία αρχαία αρθρόποδα, ένα έντομο και δυο ακάρεα, που εκτιμάται ότι παγιδεύτηκαν στο απολιθωμένο ρετσίνι πριν 230 εκατομμύρια χρόνια κατά την Τριασσική περίοδο.



Τα δυο ακάρεα που βρέθηκαν συγκαταλέγονται σε νέα είδη, άγνωστα στους επιστήμονες μέχρι σήμερα, και αποτελούν τα αρχαιότερα απολιθώματα μιας εξαιρετικά εξειδικευμένης ομάδας φυτοφάγων ακάρεων που ονομάζεται Eriophyoidea.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS.
Αράχνη παγιδευμένη σε κεχριμπάρι 100 εκατ. χρόνια
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν τα απολιθώματα μιας αράχνης και του θύματός της που πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων, παγιδεύτηκαν σε κεχριμπάρι την ώρα της επίθεσης.
Πρόκειται για το πρώτο απολίθωμα αράχνης που επιτίθεται στο θύμα της. Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Hukawng Valley, στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση της αράχνης κύλησε κεχριμπάρι, με αποτέλεσμα ο θηρευτής, το θύμα αλλά και η σκηνή να διατηρηθούν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Historical Biology.
Πηγή econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου