Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

SCALE APPLICATION 2

The scale of the universe 2 Μία απίστευτη περιπλάνηση από το μεγαλύτερο μέχρι και το μικρότερο μέγεθος που γνωρίζουμε. Και παρακάτω μία απλούστερη έκδοση.

Η κλίμακα του σύμπαντος: Μέρος Β'



Στο Μέρος Α’ συζητήσαμε για τα διάφορα μεγέθη που υπάρχουν στο σύμπαν, ξεκινώντας από τον άνθρωπο και φτάνοντας μέχρι και το ορατό σύμπαν. Όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πράγματα πολύ μεγαλύτερα από εμάς, υπάρχει όμως και ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος πράγματα μικρότερα. Πολύ, πολύ μικρότερα.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η κλίμακα του σύμπαντος: Μέρος Α'



Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω πάντα όταν διαβάζω ή ακούω πράγματα για το σύμπαν, είναι τα αστρονομικά μεγέθη. Γνωρίζω πως ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 1,4 δισεκατομμύρια μέτρα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 δισεκατομμυρίων μέτρων. Όσο και να προσπαθώ όμως, απλά δεν μπορώ να κατανοήσω αυτά τα μεγέθη. Ναι, ο Ήλιος είναι τεράστιος. Ναι, βρίσκεται πολύ μακριά από εμάς…προς το παρόν. Και η Αυστραλία όμως είναι πολύ μακριά.

Γιατί βρέχει;



Πάτησε πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις λεπτομέρειες

Πως επιπλέουν τα πλοία. Η δύναμη της Άνωσης

Όταν ήμουν μικρός μου φαινόταν απίστευτο πως ένα γιγάντιο πλοίο φορτωμένο με ανθρώπους, οχήματα και εμπόρευμα μπορούσε να επιπλέει στη θάλασσα, ενώ ακόμα και η πιο μικρή πέτρα που πετούσα στο νερό βυθιζόταν κατευθείαν. Από την άλλη, υπήρχαν ορισμένα αντικείμενα τα οποία αντιστεκόταν σθεναρά στις προσπάθειες μου να τα βυθίσω (ο αδερφός μου για παράδειγμα), περιπλέκοντας την κατάσταση στο μυαλό μου ακόμα περισσότερο. Αργότερα βέβαια έμαθα πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας δύναμης που ασκεί το νερό στα αντικείμενα, την οποία ονομάσαμε άνωση.

Την άνωση την μελέτησε πρώτος ο Αρχιμήδης, πριν από περίπου 2000 χρόνια. Η ιστορία λέγεται πως πήγε κάπως έτσι: Ο βασιλιάς των Συρακουσών Ιέρων ο Α’ υποπτευόμενος πως η κορώνα που παρήγγειλε δεν αποτελούταν από καθαρό χρυσάφι, ανέθεσε στον Αρχιμήδη να εξακριβώσει αν η κορώνα, εκτός από χρυσό, περιείχε και κάποιο άλλο υλικό.